Menu

onsdag 15. april - fredag 29. maj

chair-flesh-kød-neqi

Ferniseringen den 14. april kl. 17, udstillingen er åben fra den 15. april - 29. maj.

Hvad skal man med kroppen med døden som udsigt?

Nanna Anike Nikolajsen
Er i gang med at uddanne sig ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København.
Hun er født og opvokset i Esbjerg, men har boet i Uummannaq, Tasiilaq og Ittoqqortoormiit. Hendes mor er fra Iddaajiimiit - en lille bygd ved Ittoqqortoormiit. Nanna har altid været optaget af sine rødder i Grønland, og dette dukker da også op i hendes værker, men samtidig er hun meget bevist om en frigørelse fra kulturel identitet.

En undersøgelse af grænser
I 2013 arrangerede Nanna Anike Nikolajsen en soloudstilling i Ittoqqortoormiit, og det er med udgangspunkt i de samme tematikker, at denne udstilling er sammensat.

Udstillingen omhandlede kroppen mellem skabelse, liv, død og dets forhold til landskabet. Materialerne omfattede blandt andet perler, stof, sten, knogler, blod og pels.

Nanna skrev blandet andet at:
”Kroppen er i centrum både med skabelse af værkerne og som udgangspunkt i tankerne. Især når man arbejder med kunstnerisk skabelse, finder jeg det vigtigt at tage udgangspunkt i kroppen som erkendelse.”

Hendes værker udspringer i spørgsmålet omkring genstandens funktion, og i undersøgelsen af spørgsmål så som: Hvornår stopper bjerget med at være bjerg, og himlen at være himmel; kan man få disse to fænomener til at mødes? En del af hendes værker befinder sig i grænselandet imellem bjerg og himmel, bjerg og krop.

Tankerne tager udgangspunkt i Edmond Husserls analysemetode, om undersøgelse af en genstands essens. Husserl siger, at når man skal undersøge en genstands essens, må man undersøge grænserne for genstanden. Man må forestille sig hvor meget genstanden kan ændres, uden den mister sin essens.

Et gennemgående materiale i udstillingen er perlerne, som refererer til den vestgrønlandske nationaldragt, men samtidigt er et udtryk for en udveksling mellem kulturer. Perlerne blev oprindeligt produceret i Venedig og i byer i Holland, men blev fra 1600tallet og frem udvekslet med bl.a. Grønland. Her blev de en del af kulturen, men kan samtidigt ses som et tegn på forbindelsen til Europa.

Udstilling med Sissi møller

Nanna Anike Nikolajsen udstiller samtidig med den unge kunstner Sissi Møller.

Læs mere om udstillingen her