Menu

fredag 24. april kl 14.00 - søndag 31. januar kl 14.00

Jessie læser højt

Det Grønlandske Hus og Jessie Kleemann er gået sammen om at lave en række video streams med fokus på grønlandsk litteratur og kunst. Jessie har i den anledning udvalgt en række forfattere, som hun introducerer og læser passager højt fra. 

Videoer

Episode 9/10

Pia Arke (1958-2007)

I denne episode præsenterer Jessie os for den grønlandske kunstner Pia Arke, hendes kunstneriske virke og hendes betydning for den grønlandske kunstscene af i dag.

Episoden er delt op i to, hvor den første del er filmet i her i huset og den anden halvdel på Nuuk Kunstmuseum i selskab med museumsleder Nivi Christensen (26 minutter ->).

Jessie introducerer os for værkerne

”Ethno-Aesthetics/Etnoæstetik” (Pia Arke Selskabet & Kuratorisk Aktion, 1995),

”Scoresbysundhistorier - fotografier, kolonisering og kortlægning” (Borgens Forlag, 2003) og

”Tupilakosaurus - Pia Arkes opgør med kunst, etnicitet og kolonihistorie” (Kuratorisk Aktion, 2012).

Hun læser udvalgte passager højt fra bøgerne og diskuterer Pia Arkes kunst og dens betydning med Nivi Christensen.

Du kan se episoden ved at trykke her

 

Episode 8/10

Aqqaluk Lynge (født 1947)

I denne episode zoomer Jessie ind på poeten og politikeren Aqqaluk Lynge. Hun tager fat på hans forfatterskab og introducerer os til hans skarpe tunge og hans leg med ordet.

Jessie læser udvalgte digte højt fra Tupigusullutik angalapput/Til hæder og ære. Denne dobbeltsprogede digtsamling udkom i 1982 fra Brøndums Forlag og bliver anset som hans litterære hovedværk.

Aqqaluk Lynge mestrer dansk og grønlandsk lige godt, og i den ånd skifter Jessie mellem grønlandsk og dansk igennem hele episoden.

Du kan se videoen ved at trykke her

Episode 7/10

Mâliâraq Vebæk (1917-2012)


I syvende episode fokuserer Jessie på den grønlandske forfatter Mâliâraq Vebæk.

Jessie starter med at give en introduktion til Mâliâraqs forfatterskab og læser dernæst et kapitel højt fra hendes anden roman "Ukiut trettenit qaangiummata/Tretten år efter" (1992/1997).

Du kan se episoden på grønlandsk ved at trykke her

Du kan se episoden på dansk ved at trykke her

Episode 6/10

Mariane Petersen (født 1937)

I sjette episode fokuserer Jessie på den grønlandske forfatter Mariane Petersen.

Hun starter med at give en introduktion til Marianes forfatterskab, først på grønlandsk og dernæst på dansk. Derefter læser Jessie højt fra digtsamlingen "Piniartorsuit kinguaavi/Storfangerens efterkommere" (2010, Milik Publishing). Denne digtsamling er skiftevis på grønlandsk og dansk, og dette mønster følger Jessie i sin oplæsning.

Du kan se videoen ved at trykke her

Episode 5/10

Kristian Olsen Aaju (1942-2015)

I femte episode fokuserer Jessie på den grønlandske kunstner Kristian Olsen Aaju og hans poesi.

Hun giver først en introduktion til Aaju og læser dernæst højt fra to af hans digtsamlinger. Hun starter med at læse passager højt fra hans debut "Balladen om identiteten" fra 1978 og derefter læser hun højt fra "Melodiløse digte" fra 2006, som er udgivet af Forlaget Atuagkat.

Begge digtsamlinger er skiftevis på grønlandsk og dansk, så helt i Aajus ånd er denne episode ligeledes skiftevis på grønlandsk og dansk. Du kan se videoen ved at trykke her

Episode 4/10

Hans Anthon Lynge (født 1945)

I fjerde episode fokuserer Jessie på den grønlandske forfatter Hans Anthon Lynge.

Hans Anthon Lynge er uddannet lærer og mangeårig formand for Den Grønlandske Forfatterforening. Han debuterede som forfatter i 1970 og har siden skrevet både romaner, noveller, digte og et filmmanuskript.
Jessie læser højt fra to af hans bøger. Først læser hun en passage højt fra romanen "Bekendelsen" og dernæst en passage fra digtsamlingen "I nord hvor jeg bor". Sidstnævnte titel blev indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris i 1991 og blev dermed den første grønlandsk nominerede til denne prestigefyldte pris.

Videoen starter med en intro på dansk, dernæst en grønlandsksproget del og til slut en dansksproget del. Den dansksprogede del starter efter 25:08 minutter. Du kan se videoen ved at trykke her

Episode 3/10

ALLATTA!

I tredje episode fokuserer Jessie på den unge generation af nutidige grønlandske forfattere. Til det formål tager hun fat i de første to novellesamlinger fra ALLATTA antologierne. ALLATTA er en novellekonkurrence for grønlandske unge mellem 15 og 30 år, der blev startet i 2013. Jessie får igen besøg af Paninnguaq Boassen, der selv har bidraget med en novelle til den første antologi.

Videoen starter med en intro på dansk, dernæst en grønlandsksproget del og til slut en dansksproget del. Den dansksprogede del starter efter 21:47 minutter. Du kan se videoen ved at trykke her


Episode 2/10

Mathias Storch (1883-1957)

Augo Lynge (1899-1959)

I anden episode fokuserer Jessie på de to første grønlandske romaner, henholdvis Mathias Storchs "Drømmen" og Augo Lynges "300 år efter". Hun læser passager højt fra begge bøger og får besøg i "studiet" af Paninnguaq Boassen til en snak om de to bøger. Paninnguaq læser litteraturvidenskab ved Københavns Universitet.

Fra og med denne episode bliver videoen opdelt i en grønlandsk del og dernæst en dansk del. Den danske del starter efter 36:54 minutter. Du kan se videoen ved at trykke her

 

Episode 1/10

Hans Lynge (1906-1988)

I første episode giver Jessie en introduktion til den grønlandske billedhugger, maler og forfatter (mm.) Hans Louis Abel Lynge. Hun læser en passage højt fra "Ersinngitsup Piumasaa/Den usynliges vilje".(1931/1990). Den grønlandsksprogede udgave er udgivet af Ilinniusiorfik Undervisningsmiddelforlag og den dansksprogede af Forlaget Gladiator.

Videoen er skiftevis på grønlandsk og på dansk. Du kan se videoen ved at trykke her