Menu

torsdag 24. oktober kl 17.00 - kl 19.00

Arrangement ude af huset

Foredrag om den traditionelle grønlandske qajaq og konebåd umiaq

Nationalmuseets udstillinger rummer en grønlandsk umiaq og en unik samling af kajakker. Disse bådtyper hører til inuit-kulturens vigtigste opfindelser og var tidligere højt specialiserede fartøjer, hvis design varierede alt efter lokale forhold med hensyn til bølger, vind, is-forhold, strøm samt hvilke dyr man fortrak at jage. Studier af disse bådtyper har givet oplysninger om de enestående evner inuit udviklede med en enkel og genial teknologi for at overleve i Arktis.

Svend Ulstrup: kajakbygger, der i sin tid lærte kajakbygningens kunst fra en grønlandsk fanger, Jørgen Daorana. Siden da har han i 1982 startet Naturlivsskolen, hvor der bygges mange kajakker. Han har desuden foretaget registrering og opmåling af historiske kajakker, både på Nationalmuseet og mange andre steder i verden.

Ulla Odgaard: Arkæolog med arktiske kulturer som speciale. Har især arbejdet med grønlandsk rensdyrjagt samt med arktiske boliger og ildsteder. I 2015 stod hun for Nationalmuseets udstilling, ”Umiaq – fangerbåd, fragtskib og fællesskab”, som var centreret omkring en umiaq, der var bygget - og efterfølgende brugt - af grønlandske elever på Kofoed Skole i København.

Arrangementet foregår på Nationalmuseet i København, og man kan købe billet her