Menu

fredag 15. november kl 16.30 - kl 19.30

Fisker- og fangerdag

OBS: Tidsplanen er ændret

Det er med stor glæde at vi invitere jer til denne særlige festdag for fiskere og fangere.

Der er foredrag ved Aviaja Lyberth Hauptmann kl. 16:30

Aviaja Lyberth Hauptmann er forsker i mikroorganismer i traditionel grønlandsk mad ved Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik.

”Formålet med min forskning er at forstå, hvor divers vores traditionelle mad er og hvilke potentielle sundhedsfordele mikroorganismerne kan give. Jeg har færdiggjort et projekt om tørfisk og et projekt om jagt (inkl. kød, rensdyrmave, larver i rensdyrskind, som tidligere blev spist) og nu er jeg ved at lære om vores fermenterede (tipittut/mikissat) fødevarer i Grønland.”

Aviaja er uddannet biolog ved Københavns Universitet og Ph.D. i mikrobiologi og genetik fra DTU. Aviaja er født i Nuuk, opvokset i Sisimiut og har boet i Danmark det meste af livet.

Projektleder for fisker og fangertema Nukannguaq Mathiesen, eventkoordinatorelev i Det Grønlandske Hus vil fortælle om baggrund for temaet kl. ca. 17:30

Der vil være smagsprøver kl. ca. 18:00

Små sprøde perler fra de iskolde, grønlandske have kaviar af grønlandsk stenbiderrogn kan man smage samt nogle andre grønlandske råvarer. Maden er sponsoreret af Royal Greenland.

Tale ved formanden for KNAPK Henrik Sandgreen kl. 18:30

Fisker- og fangerforeninger blev organiseret i juni 1953 til KNAPK (Kalaallit Nunaanni Aalisartut Piniartullu Kattuffiat). Formålet med foreningen er at sikre erhvervs- fiskere og fangere bedre leve- løn- og kultur vilkår.

Der er gratis entré og vi glæder os til en hyggelige timer sammen.

 

Om fisker- og fangerdag

I Grønland fejres den årlige fisker- og fangerdag den 15. november.

Fangerorganisationen KNAPK blev grundlagt i 1953, og siden da har dagen været en festdag med konkurrencer om at fange dagens første sæl, fælles gudstjeneste, kaffemik, folkefest og uddelingen af hædersbeviser.

Det Grønlandske Hus i København er gået samarbejde med Nationalmuseet og Zoologisk Museum, om en fælles opmærksomhed på den årlige fisker- og fangerdagen med en lang række arrangementer. Arrangementerne finder sted forskellige dage.