Menu

søndag 16. september kl 15.00 - kl 17.30

Allatta!

Allatta! er en novellekonkurrence som NAPA (Nordens Institut i Grønland) afholder for tredje år i træk. Konkurrencen er blevet stablet på benene i samarbejde med Grønlands Forfatterforening, Forlaget Milik Publishing og Grønlands Landsbibliotek og er for unge mellem 15 og 30 år.

 

Hele formålet med Allatta!-antologierne er, at give de unge en opmuntring og et frirum til at skrive, udveksle og afprøve ideer, sparre med hinanden og blive vejledt af professionelle. Samtidig skulle der gennem redaktionsarbejdet opdyrkes og udvikles talenter, som har lysten til og bliver givet muligheden for, at skrive videre.

 

Dette års vinder-noveller bliver samlet i en antologi "Paasinninneq – Rum", som udgives den 23. september. 6 ud af bogens 10 forfattere rejser i september til Helsingør og Göteborg på en inspirationsrejse, hvor de er med på workshops, litteraturfestivaler og møder andre unge som også skriver. I den forbindelse ligger de vejen forbi Det Grønlandske Hus søndag den 16. september kl. 15-17.30, hvor at de unge læser op for antologien, fortæller om deres oplevelser og besvarer spørgsmål fra publikum.

 

I Det Grønlandske Hus kan du møde:

Erninnguaq Reimer, Najannguaq Berthelsen, Malik S. Jørgensen

Onu Didriksen og Katrine Poulsen

 

BAGGRUND

Der bliver i Grønland givet jævnligt udtryk for, at der mangler grønlandsk litteratur for Grønlands unge, skrevet af de unge selv. Litteratur, der afspejler de unges liv i dag. I den sammenhæng er det vigtigt at skabe initiativer, der fremmer en øget produktion af litteratur, der afspejler de unges liv, såvel som udfordrer deres kreative intellekt og ikke mindst fremmer deres læselyst.
Med den baggrund udskrev NAPA i 2013 en novellekonkurrence for unge i Grønland. Konkurrencen var en succes, og nu er tiden til at realisere den tredje antologi i serien, med Grønlands skrivende ungdom.

Med antologien "Allatta! 3.0" vil vi skabe en samhørighed på tværs af landegrænserne til det øvrige Norden, så de unge får mulighed for at spejle sig i hinandens kultur – idet der skabes ny grønlandsk ungdomslitteratur, oversat til et skandinavisk sprog.

Allatta kan oversættes til "lad os skrive", og er en videreføring af Allatta - Ung i Grønland, Ung i Verden fra 2013. I 2014 udskrev NAPA den anden konkurrence, hvor emnet var 2014 – hvor de unge forfattere kom med deres litterære bud på hvordan Grønland ser ud i år 2040. Denne gang har vi valgt at udvide genren og aldersgruppen, således at unge mellem 15 og 30 år kunne indsende noveller, lyrik, essays og graphic novels med temaet: Rummelighed.
Med udvidelsen af genren, aldersgrænsen og med temaet åbner vi op for mangfoldigheden hos Grønlands kreative unge. Da der ikke findes en forfatterskole i Grønland er Allatta-projektet kommet til, til at fungere som en katalysator for unge forfatterspirer i hele landet.

10 manuskripter blev identificeret – nøje vurderet af en kompetent jury, Sørine Steenholdt, tidligere vinder af Allatta og nomineret til Nordisk Råds Litteraturpris for sin stærke novellesamling "Zombieland", lektor Birgit Kleist Pedersen fra Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet) samt den unge grafiker Arne Mogensen.

Allatta!-konkurrencen har været det sted, de unge forfattere er blevet hørt og har fået muligheden for at arbejde med deres tekster. Det bedste ved konkurrencen er, at den netop ikke stopper, når antologien er udkommet, men giver de unge mulighed for at forfølge deres talenter og drømme længe efter.

Bøgerne og forfatterne fra Allatta-konkurrencerne er blevet taget imod med stor iver af bibliotekets lånere. Inuusuttut - nunatsinni nunarsuarmilu (2013) er uden konkurrence den grønlandsk ungdomsbog med de højeste udlånstal de sidste 4 år. Homo Sapienne (2015) af Allatta 1 vinder Niviaq Korneliussen er på en delt 2. Plads i udlånstal på trods af, at den kun har kunnet lånes de sidste to år. 2040 (2015) ligger på en flot 7. plads, selvom den også kun har været til at låne de sidste par år.
I 2016 var Allatta 2040 med i Nordisk Biblioteksuge, hvor den blev læst op, og således blev den 3. grønlandske bog nogensinde, som blev læst på under ugen. Således kom en ung grønlandsk stemme til orde i hele Norden i 2016 – og der er store forhåbninger til den nye generation af Allatta! forfattere!

 

Projektet er støttet af

Nuna Fonden Sermeq Puljen Selvstyrets Kulturmidler

Nordbuk Tips- og Lotto midlerne Nuna Fonden

 

Projektet arrangeres af

Nunatta Atuagaateqarfia – Landsbiblioteket i Grønland

Kalaallit Atuakkiortut

Nordens Institut i Grønland – NAPA

Milik publishing